Moni panostaa kotinsa sisustukseen, mutta harva tulee ajatelleeksi, että myös työpaikalla sisutuksella on merkittävä rooli, ja sillä on merkitystä niin työntekijöiden viihtyvyyden kuin työtehonkin kannalta. Sisustamalla on mahdollista vaikuttaa siihen, millaiseksi työntekijät kokevat olonsa töissä. Käytännölliset ratkaisut auttavat myös keskittymään olennaiseen, eikä aikaa kulu turhaan esimerkiksi siivoamiseen. Mikäli yritys kaipaa uutta sisutusta auttaa Qred tarvittaessa yrityslainan hankkimisessa.

Työntekijöiden viihtyvyyteen kannattaa panostaa

Työntekijöiden viihtyvyys työpaikalla vaikuttaa merkittävästi hyvinvointiin, positiiviseen mielialaan ja jopa sairauspoissaoloihin. Työpaikalla hyvin viihtyvät työntekijät ovat tutkitusti vähemmän poissa sairauden vuoksi. Työntekijöiden viihtyvyys työpaikalla on siis avainasemassa, kun mietitään työtehoa ja työhyvinvointia. Esimiesten kannattaakin työyhteisössä kuunnella herkästi työntekijöiden ehdotuksia ja tarttua niihin. Nämä ehdotukset voivat koskea oikeastaan mitä vain, myös sisustusta.

Viherkasvit aktivoivat aivoja ja piristävät

Moni kaipaa työpisteensä lähettyville esimerkiksi viherkasveja, jotka luovat rentouttavampaa tunnelmaa. Viherkasvit myös auttavat keskittymään ja vihreä on sävy, joka ihmisen mielessä yhdistyy helposti luontoon ja rauhoittaa mieltä. Lisäksi viherkasvit puhdistavat huoneilmaa ja virkistävät mieltä. Mikäli työpaikka sijaitsee rakennuksessa, joka on vanha, tai jossa on mahdollisesti viitteitä sisäilmaongelmista, voivat viherkasvit toimia ensiapuna ongelmaan. Myös erilaiset viherseinät voivat auttaa hävittämään ilman epäpuhtauksia ja lisäävät happipitoisuutta.

Ansaittu tauko hyvässä taukotilassa

Monessa työpaikassa näkee taukotiloja, jotka ovat vain pieniä koppeja, joihin on mahdollisesti siirretty tuoli, pieni pöytä ja kahvinkeitin. Kuitenkin erityisesti luovan työn lisääntyessä jatkuvasti kannattaa taukojen merkitys pitää mielessä. Kun taukohuoneessa viihtyy, saavat aivot ansaitun tauon ja palautuvat työurakasta niin, että kokonaisuutena työteho paranee. Taukotiloissa kannattaa panostaa erilaisiin palautumiskeinoihin riippuen työntekijöiden toiveista. Niissä voi olla esimerkiksi säkkituoleja, kirjoja, tauluja, leuanvetotankoja tai muita aktivoivia välineitä. Pääasia on kuitenkin, että taukotiloissa pääsee oikeasti hetkeksi irti tehdystä työstä ja aivot saavat mahdollisuuden virittää itsensä uudelleen.

Oman työpisteen on mahdollistettava työnteko

Monissa työpaikoissa ollaan siirrytty avoimiin työskentelytiloihin, jotka toisaalta lisäävät vuorovaikutusta, mutta toisaalta heikentävät monen työntekoa. Avokonttorissakin on mahdollista saada pientä yksityisyyttä erilaisilla sisustusratkaisuilla. Jos työntekijä on herkästi häiriintyvää sorttia, voi pöydälle hyvällä omallatunnolla sijoittaa esimerkiksi hieman korkeampia viherkasveja, jotka tuovat edes hieman näkösuojaa. Kun nämä yhdistää esimerkiksi vastamelukuulokkeisiin, pystyy häiriötekijöitä eliminoimaan helpommin.

Omassa työpisteessä kannattaa myös panostaa erilaisiin ratkaisuihin, jotka mahdollistavat sen, että tavarat ovat saatavilla silloin kun niitä tarvitsee. Erilaiset pöydälle pystyttävät lokerikot ja hyllyt auttavat pitämään esillä juuri ne tavarat, joita tarvitsee useammin. Laatikoihin taas voi sijoittaa vähemmän tärkeät tavarat. Tällä tavalla aikaa ei kulu siivoamiseen ja järjestelyyn ja työteho ei kärsi. Jos omasta työpisteestä haluaa tehdä henkilökohtaisemman, voi siihen myös sijoittaa esimerkiksi valokuvia tai muita itselleen tärkeitä esineitä. Pääasia on, että työpisteessä viihtyy, eikä siinä ole jatkuvia häiriötekijöitä.

Eri sävyillä voi saavuttaa eri asioita

Työpaikoilla panostetaan perinteisesti neutraaleihin sävyihin ja esimerkiksi taukohuoneessa kannattaakin varmistaa rentouttava tunnelma. Toisaalta esimerkiksi puhtaan valkoiseen huoneeseen saa hyvin lisäsärmää vaikkapa värikkäällä sohvalla tai matolla. Pienet yksityiskohdat luovat muutenkin piristävää tunnelmaa ja toisaalta vievät huomion myös muista ei-toivotuista kohteista.

ryan