Perinteisesti Suomessa on ollut vallalla ajatus, että sisustukseen panostaminen on hienostelua ja turha koreilu on huono asia. Mutta itselle mieluisan sisustuksen luominen ei ole suinkaan hienostelua, vaan se on keino luoda viihtyisä koti, jossa pääsee rentoutumaan ja nauttimaan olostaan. Kodin pitäisikin olla ikäänkuin turvasatama, jossa voi rauhassa olla juuri sellainen kuin on, ja jossa voi kokea olevansa hyväksytty omana itsenään.

Tästä syystä sisustukseen sijoitetut eurot eivät suinkaan ole hukkaan heitettyjä euroja. Tosin usein niitä euroja saattaakin kulua sisustusprojektien edetessä jopa odotettua enemmän. Kun yhden paikan saa valmiiksi, onkin jo seuraava usein vuoroaan odottamassa.

Valitse kotisi värit mielesi mukaisiksi ja hoida niillä mieltäsi

Kodin väritystä kannattaa miettiä huolella. Valitse värejä, joista pidät, ja joiden keskellä tunnet olosi kotoisaksi. On ihan tutkittu juttu, että väreillä on vaikutusta mielialaamme. Ne luovat sisustukseen tunnelmaa, ja niillä on vaikutusta myös psykologiseen terveyteemme. Jotkut ovat myös sitä mieltä, että väreillä voisi vaikuttaa jopa fyysisiin ongelmiin ja sairauksiin, kuten päänsärkyyn tai korkeaan verenpaineeseen.

On huomattu, että värit koetaan eri kulttuureissa eri tavoin. Lämpimien maiden kulttuureissa värien käyttö on huomattavasti rohkeampaa kuin pohjoisemmissa maissa, joissa suositaan haaleita ja vaaleita sävyjä. Kuubalaisissa kotitalouksissa suositaan esimerkiksi turkoosia ja pinkkiä sisustuksessa, mutta Suomessa nämä värit eivät ole kotien sisustamisessa kovin yleisiä valintoja.

Länsimaissa suositaan usein puhtauteen ja viattomuuteen yhdistettyä valkoista tai vaaleansävyistä sisustamista. Tämä väritys on tuttu myös esimerkiksi kotimaamme kirkoista sekä kappeleista. On ehkä hieman yllättävääkin kuulla, että Aasiassa valkoista pidetään surun symbolina.

Valkoinen väri kuitenkin avartaa tiloja, joten se on varsin käyttökelpoinen väri erityisesti pienissä kodeissa. Ei olekaan ihme, että valkoista suositaan esimerkiksi pienehköissä kaupunkikodeissa, joihin se auttaa tuomaan lisää tilan tuntua. Helsingissä ja muidenkin suurien kaupunkiemme keskustoissa neliöt ovat niin kalliita, että pienien kotien avartaminen valkoisella värillä on huokea ratkaisu.

Kuinka sisustusratkaisujen rahoittaminen onnistuu?

Kaikkien haaveissa olevien sisustusratkaisujen toteuttaminen ei kuitenkaan aina onnistu tuosta noin vain, ilman etukäteissuunnittelua ja säästämistä. Osa sisustuskärpäsen pureman saaneista sisustajista saattaa jopa pohtia, olisiko pienen lainan ottaminen mahdollista sisustushaaveiden toteuttamiseksi. Jos erilaisia lainavaihtoehtoja haluaa vertailla, kannattaa tutustua Freedomrahoitus.fi-sivustoon, jonka avulla lainojen vertailu onnistuu käden käänteessä. Kilpailuttamalla ja vertailemalla voi säästää suuren summan rahaa, jonka voi taas sijoittaa uusiin sisustusratkaisuihin.

Toisaalta kivoja sisustusratkaisuja löytyy kyllä myös käytettyinä ja kierrätettyjen huonekalujen, tekstiilien ja muiden sisustusratkaisujen käyttäminen voikin säästää runsaasti rahaa sekä luonnonvaroja. Suomessa päätyy noin 100 000 tonnin edestä kalusteita jätteeksi joka vuosi, vaikka arvioiden mukaan noin 70 – 80 prosenttia kalusteista voitaisiin kierrättää. Tämä on valtava määrä hukkaan heitettyjä kalusteita!

Esimerkiksi uudelleen verhoilemalla vanhoista kalusteista voidaan saada jälleen uudenveroisia ja käyttökelpoisia. Mahdollisuuksien mukaan tällaisia vaihtoehtoja kannattaakin suosia niin paljon kuin mahdollista. Kierrätettyjen huonekalujen käyttäminen on valintana vastuullinen, ja se auttaa keventämään myös ympäristökuormitusta.

Tuunaaminen on eräs tapa saada aikaan itselle mieleisiä sisustusratkaisuja, eikä se välttämättä tule maksamaan maltaita. Tuunaaminen vaatii vain hieman viitseliäisyyttä ja sisustussilmää. Parhaimmillaan tuunausprojektit antavat paljon, sillä itse tekeminen voi olla rentouttava kokemus, ja lopputuloksesta nauttiminen voi tehdä kokemuksesta entistäkin nautittavamman.

ryan