Värit vaikuttavat sisustukseen

Väreillä on kotona paljonkin merkitystä. Toki kotinsa saa sisustaa juuri sellaiseksi kuin haluaa ja käyttää tasan tarkkaan sellaisia värejä kuin tahtoo, mutta väreihin pätevät tietyt perussäännöt, joita etenkin sisustussuunnittelijat useimmiten pyrkivät työssään noudattamaan.

Valitse itselle sopiva väri

Kun on perillä jo tyylistä, joka omaa silmää sisustamisessa eniten miellyttää, on seuraava askel värimaailman valitseminen. Se ei olekaan mikään kovin helppo tehtävä, sillä värit ja värimieltymykset ovat niin henkilökohtaisia asioita. Eri värit saattavat puhutella eri ihmisiä ja joillekin joku väri saattaa olla rauhoittava ja toiselle karmea. Värien valitsemiseen sisustuksessa kannattaa varata aikaa. Omia mieltymyksiään kannattaa kuulostella, eikä kannata juosta viimeisimpien trendien perässä, vaikka ne olisivatkin sisustuksessa sillä hetkellä todella “in”.

Kolmen värisävyn sääntö

Kukaan ei voi toisen ihmisen puolesta sanoa, mitkä värit tai väriyhdistelmät sopivat kotiin parhaiten. Yksi suosituimmista nyrkkisäännöistä värien valitsemisessa on kuitenkin valikoida kolme eri värisävyä, jotka sopivat yhteen. Näistä kolmesta värisävystä yhtä käytetään seinissä, toista suuremmissa kodin elementeissä kuten olohuoneen sohvassa tai tuoleissa ja kolmatta pienissä yksityiskohdissa kuten vaikkapa koristekasveissa, tyynyissä ja muissa sisustusesineissä.

Jos valitsee kotiinsa värikartasta väriyhdistelmäksi kahvinruskean, tummanoranssin ja kermansävyn, voi ne käytännössä siirtää kotiinsa siten, että seinät maalataan kermansävyisiksi. Sohva ja keittiönpöytä voivat olla tummanruskeita ja sohvatyynyt sekä kodin astiasto tummanoransseja.

ryan