Kierrätys, kirpparit ja uusiminen on pop! Kestävyyden trendi kuluttamisessa nousee kovaa vauhtia, ja DIY-kustomointi vaatteissa on mahtava tapa erottua joukosta edukseen! Nykyaikana vaatteiden ja kodin tekstiilien hankkiminen voi joskus tuntua eettisesti haastavalta: valmistajat kilpailevat keskenään mahdollisimman alhaisista tuotantokustannuksista, jolloin tuotantolaitosten työoloihin ja työntekijöiden hyvinvointiin ei aina kiinnitetä suurtakaan huomiota. Tämän bloggauksen myötä perehdytän tekstiilien kotona itse värjäämisen ihanaan maailmaan. Värjääminen antaa vanhoille vaatteille uutta eloa ja saa sinut silmäilemään kankaita aivan uudella tavalla. Värjärin mielellä kirpparikierrokset kartuttavat entistä parempia löytöjä, kun värejä voi muuntaa haluamaansa suuntaan. Materiaalivalinnoissa vain mielikuvitus on rajana, ja hyvillä värjäystaidoilla muutat vaikkapa vanhan verhokankaan erinomaiseksi mekoksi!

Sointuvat värikokonaisuudet koneväreillä

Värjääminen on helppoa ja parhaimmillaan todella edullista puuhaa. Jos haluaa tasaisen, tarkasti valitun sävyn, kannattaa tutustua konevärjäysaineisiin. Konevärejä on helppo käyttää, eivätkä ne ole kovin kalliita (tyypillisesti 5-10 euroa). Konevärillä toteutettu pinkki päiväpeitto pikkuprinsessalle on oivallinen esimerkki hyvästä lopputuloksesta: edullinen, alunperin valkoinen päiväpeite muuttaa koko huoneen väripaletin kertaheitolla. Kodin tekstiilien värjääminen huoneen teemaan sopiviksi on parhaimmillaan nopeampaa, helpompaa ja edullisempaa verrattuna siihen, että kiertelee tavarataloja ja kirpputoreja tuntitolkulla etsien huoneeseen sopivaa materiaalia. Verhot, pöytäliinat ja päiväpeitteet muuttavat huoneen tunnelmaa tehokkaasti, eikä värjäysintoa kannata rajoittaa vain niihin; myös keittiön ja kylpyhuoneen tekstiilit, kuten käsipyyhkeet, kylpypyyhkeet ja keittiöpyyhkeet kannattaa värjätä haluamallaan tavalla niin, että keittiö ja kylpyhuonekin sointuvat harmonisesti muun kodin väriteemaan. Värjättäviä tekstiilejä voi hankkia esimerkiksi kirpparilta edullisesti: uusi väri saa vanhankin kankaan näyttämään uudelta!

Luonnon omat väriaineet

Väriaineet voi valmistaa myös itse: vinkkejä löytyy monista DIY-blogeista. Väriainetta voi valmista esimerkiksi ruusuista, kahvipavuista, hyasinteista, punakaalista… kannattaa käyttää mielikuvitusta ja kokeilla rohkeasti! 1: Valmistetaan väriaine: Raaka-aineet paloitellaan ja asetetaan tilavaan kattilaan. Lisätään vettä (500g raaka-ainetta vaatii 1l vettä). Kiehautetaan ja annetaan porista hiljalleen tunnin ajan. Suodatetaan siivilän läpi, ja neste kerätään värjäyskattilaan. 2: Käsitellään kangas kiinnitysaineella: Jos värjätään marjoilla, käytetään suolaista seosta (1 osa suolaa, 16 osaa vettä). Jos värjätään kasveilla, käytetään etikkaseosta (1 osa etikkaa, 4 osaa vettä). Kangasta keitetään seoksessa tunnin ajan, jonka jälkeen se huuhdotaan kylmässä vedessä. 3: Värjätään!: Kangasta keitetään väriaineessa – pidempi keitto = syvempi väri. Värjäyksen jälkeen kangas pestään ja kuivataan. Kuivunut kangas on sävyltään vaaleampi, joten kannattaa värjätä haluttua rajummin. Footway.fi -alekenkiin löytyy värjääjän taidolla aina sopivat asusteet, usein kaapin pohjalle unohtuneiden seasta!

ryan