Useimmissa kodeissa sohvalla on sen omien tyynyjen lisäksi erikokoisia koristetyynyjä, joiden tärkein tehtävä on piristää olohuoneen ilmettä. Monet pitävät koristetyynyjä myös pedatun sängyn päällä ja suurempia tyynyjä voi käyttää istuinalustoina lattialla. Itsetehdyillä koristetyynyillä voit elävöittää kotisi sisustusta persoonallisella tavalla. Tyynyjen tai pelkkien tyynynpäällisten tekeminen on helppoa, ja ideoita erilaisista tekniikoista ja malleista löytyy esimerkiksi monien käsityö- ja askartelulehtien sivustoilta, myös suomeksi. Materiaalien hankinta onnistuu verkon kautta vaivattomasti, mutta innokas kauppojen kiertelijä voi hakea tarvikkeensa muun muassa marketeista, sisustusliikkeistä, kangaskaupoista tai askarteluliikkeistä. Kirpputoreiltakin voi löytyä uusiokäyttöön sopivaa tavaraa. Lisäksi tyynyjen tai tyynynpäällisten tekeminen on hauskaa!

Persoonalliset tyynyt voi tehdä monella eri tekniikalla

Koristetyynyn yleisin tehtävä on elävöittää huoneen ilmettä. Mikään ei kuitenkaan estä sitä olemasta myös persoonallinen, omistajastaan kertova esine. Esimerkiksi vanhoista valokuvista saa persoonallisia tyynyjä. Käsityötaitoja ei välttämättä tarvita kovin paljoa, joskin jonkinlaiset ompelutaidot lienevät hyödylliset. Toisaalta tyynyjen tekemisessä voi olla monta vaihetta, kuten kankaan kuviointi, päälle ompelu, kirjonta, virkkaus tai muu vastaava, jotka edellyttävät hieman aiempaa harrastuneisuutta. Tekniikan voi valita omien taitojensa mukaan. Internet on vallan mainio lähde tässäkin asiassa. Erilaisia tyynyideoita ja toteutusohjeita löytyy helposti sekä suomeksi että vierailla kielillä monien aikakaus-, käsityö-, sisustus- ja askartelulehtien verkkosivuilta (ja tietysti niiden perinteisistä paperiversioista), blogeista sekä kangas- ja askarteluliikkeiden sivustoilta. Ja tietysti idea voi olla lähtöisin aivan omasta päästä. Tyynyyn tai tyynynpäälliseen voi soveltaa lähes mitä tahansa tekniikkaa, joka sopii pehmeälle materiaalille.

Tarvikkeet netistä tai vaikka kirpputorilta

Koristetyynyjä itse tehtäessä tarvikkeiden hinta monesti ylittää valmiiden massatuotettujen koristetyynyjen hinnan. Tee-se-itse -projekteissa tekeminen on kuitenkin kustannuksia tärkeämpi ja lopputuotehan on uniikki. Askartelu- ja käsityöliikkeistä, kangaskaupoista sekä sisustusliikkeistä voi ostaa päällystämättömiä tyynyjä, mitä erilaisimpia kankaita, lankoja, huopaa tai helmiä sekä niiden työstämiseen tarvittavia välineitä kuten neulepuikkoja tai virkkuukoukkuja, kangasliimaa tai -maaleja. Eikä koristetyynyjen tekemisessä ole välttämätöntä pidättäytyä perinteisissä pehmeissä materiaaleissa, vaan tyynyn voi päällystää vaikka huomioliivillä, joita myy esimerkiksi Byggmax.fi. Huokeammalla tyynyjen tekijä voi kuitenkin päästä kierrättämällä omia käytöstä poistettuja materiaalejaan, kuten vanhoja vaatteita tai jämäksi jääneitä lankoja. Kirpputoreilta voi myös löytää oivallisesti koristetyynyjen valmistamiseen sopivia tarvikkeita, aivan käyttämättömistä kankaista ja langoista lähtien. Vanhat pitsit, napit, vetoketjut, nauhat ym. voi kaikki käyttää uudelleen koristetyynyissä. Vain mielikuvitus on rajana!

ryan