Mitä on feng shui?

Feng shui on tavattoman kiehtova sisustamisen muoto, jonka päämääränä on tuoda mahdollisimman paljon positiivista energiaa ympäristöömme. Se on alunperin kiinalainen sisustustapa, joka on viime vuosikymmeninä levinnyt laajalti ympäri maailmaa. Monet sisustussuunnittelijat noudattavat tarkoin tai ainakin osittain tämän sisustustavan sääntöjä. “Feng” tarkoittaa kiinan kielellä tuulta ja “shui” puolestaan vettä. Se kertookin jo jotain feng shuin ideologiasta, jossa vastakohtia pyritään asettelemaan siten, että tilassa oleva energia pääsee vapaasti liikkumaan.

Miten sitä voi soveltaa sisustuksessa?

Jotta sisustuksessa saataisiin aikaan feng shuin mukainen positiivisen energian tila, tulee käyttää viittä eri luonnollista sisustuselementtiä. Näitä ovat vesi, tuli, maa, puu ja metalli. Elementtejä yhdistellään ja käytetään eri tiloissa sopivassa määrin. Aloittelevalle sisustajalle nämä säännöt eivät välttämättä aukea aivan heti, mutta se on aivan normaalia. Feng shui vaatii harjoittelua, jotta sen ideologian voisi täysin ymmärtää. Toisaalta sisustaja kuin sisustaja voi ottaa haltuunsa vähintään feng shuin perusteet varsin helposti. On olemassa muutamia sellaisia nyrkkisääntöjä, joihin voi sisustuksessaan kiinnittää huomiota, mikäli feng shui kiinnostaa.

Vinkkejä feng shuin toteuttamiseen aloittelevalle sisustajalle

Yksi tärkeimmistä asioista feng shuissa on se, miltä kodin sisäänkäynti käyttää. Jos se on tupasen täynnä tavaraa ja muutenkin sekainen, ei taloon välttämättä tee lainkaan mieli astua sisään. Luo sisäänkäynnin ympäristöön rauhallinen, siisti, puhdas ja kutsuva tunnelma ja lisää esimerkiksi jotain piristävää sen yhteyteen. Se voi olla kaunis maalaus, vastapoimittu kukkakimppu tai tyylikäs ruukkukasvi. Jos mahdollista, olisi ihanteellista asettaa vaikkapa pieni vesilähde sisäänkäynnin lähistölle, sillä vedellä on valtavan rauhoittava vaikutus. Valitsi sisustaja sisäänkäynnin sisustukseen minkä hyvänsä feng shuin mukaisen ratkaisun, on se on jo suuri askel, sillä siisti sisäänkäynti ja eteinen saavat aikaan mielikuvan ihanasta ja kauniista kodista, jossa sisustuksen eteen on todella nähty vaivaa. Samaa siisteyttä ja tavarapaljouden välttämistä kannattaa noudattaa kaikkialla muuallakin kodissa, sillä mieli lepää ympäristössä, jossa ei ole liikaa roinaa.

Feng shuissa suositaan pyöreitä muotoja, avoimuutta ja valoisuutta. Vältä kotona pimeäksi jääviä nurkkia, tummia värejä sekä teräviä kulmia, joiden katsotaan tuottavan negatiivista energiaa. Lisäksi sisustuksessa voi käyttää hyvin peilejä, mutta sisäänkäyntiä vastapäätä sellaista ei kannata asettaa roikkumaan, sillä sen uskotaan heijastavan pois kodista kaiken hyvän energian. Sen sijaan koti kannattaa täyttää tuoreilla kasveilla, kukilla ja hedelmillä, joiden katsotaan tuovan onnea ja iloa kotiin. Myös avoimet ikkunat tuovat roppakaupalla raikkautta kotiin, joka rentouttaa ja piristää mieltä.

Feng shui sopii kaikille

Joku saattaa pitää feng shuita täysin hömpötyksenä, mutta loppujen lopuksi sen tarjoamat suositukset ja ohjeistukset soveltuvat hyvin nykyajan sisustustyyliin. Feng shui sopii hyvin niin minimalistisen sisustustyylin kuin maalaisromanttisen tyylin kaveriksi, sillä kyse on ennen kaikkea esineiden asettelemisesta ja pienistä yksityiskohdista, joiden avulla kodin kotoisuutta voidaan parantaa. Jos kokee olevansa kehno sisustaja, voi hyvin aloittaa kotinsa sisustamisen juurikin feng shuin periaatteisiin tutustumalla, sillä kun perusasiat hoitaa kotonaan kuntoon, tulee kaikki muukin lutviutumaan kuin itsestään. Jos vieläkin epäröi, kannattaa rohkaistua kokeilemaan, sillä se voi olla merkittävä sijoitus omaan hyvinvointiin.

ryan